Binnen het Lectoraat Leefomgeving in Transitie werken we met het Quintuple Helix-innovatiemodel, waarin de 5 belangrijke stakeholders overheid, private sector, kennisinstellingen, inwoners en de natuur worden verenigd. Dit model is leidend binnen het inrichten van een leergemeenschap, waarbij we met interne en externe partners de Hanzehogeschool gebruiken als een testcase om te onderzoeken welke ideeën er leven rond de stem van de natuur met betrekking tot het onderwijs, het onderzoek, bestuurlijk, operationeel en externe partners. We kijken naar voorbeelden uit de praktijk en hoe deze toepasbaar gemaakt kunnen worden voor de verschillende actoren binnen onze leergemeenschap in wording.
We trappen af met het concept rond ‘Stem van de Natuur’ aan de hand van verschillende landelijke en mondiale voorbeelden. Aan de hand van de bevindingen binnen onze leergemeenschap delen we een aantal concrete inzichten en scenario’s die helpen in een denkrichting naar een ‘ecocentrische’ benadering. Zodat we van elkaar leren en concrete vertaalslagen maken naar de praktijk, waarbij het gaat over vragen als hier:
• Wat komt er voor een aannemer bij kijken om natuur inclusief te kunnen bouwen?
• Wie spreekt er namens de natuur bij stadsvernieuwing zoals bijvoorbeeld in Selwerd of Paddepoel?
• Hoe betrek je de stem van de natuur binnen de verschillende opleidingen van de Hanze?
• Hoe kunnen gemeenten de stem van de natuur een plek geven bij groenbeheer in het rurale of stedelijke gebied?
• Hoe borg je de stem van de natuur in het bestuur van een bepaald bedrijf ?
• Of welke vragen er vanuit de praktijk er op dit punt kunnen leven
Wat heb jij nodig om de stem van de natuur een plek te geven binnen jouw praktijk? Ontdek de New Horizon Initiative methode: een creatieve benadering die bijdraagt aan de borging van belangen en positie van niet menselijk leven in organisatorisch besluitvorming, waarbij het Quintuple Helix-innovatiemodel leidend is.